Quantcast
Channel: Reportage – Misdaadjournalist
Viewing all articles
Browse latest Browse all 166

Opkomst en ondergang van Samir ‘Scarface’

$
0
0

(reportage uit 2016)

In de vroege ochtend van donderdag 28 augustus 2014 wordt Samir ‘Scarface’ Bouyakhrichan in Spanje geliquideerd. Hij stond bekend als een van de rijkste drugshandelaren uit de recente Nederlandse geschiedenis. Hij was zelden in Nederland: hij woonde in Malaga en Dubai. Het motief voor de moord is nooit bekend geworden. Voor Panorama ging ik in Nederland en Spanje op onderzoek. De conclusie: Scarface is waarschijnlijk de dupe geworden van intriges en grepen naar de macht, waarbij twee geruchtmakende zaken de hoofdrol spelen: de dood van de onschuldige Danny Gubbels en de liquidatie van Gwenette Martha.

Als je over de tolweg langs de Spaanse kust naar het zuiden rijdt is een eindje voorbij Marbella de afslag naar Benahavís. Dit bergachtig gebied in Malaga is het domein van de rich & famous.Glooiende golfbanen. Op de kruispunten staan rijdende kraampjes die alleen golfballen verkopen. De tegen de heuvels geplakte villa’s bieden uitzicht op de Middellandse Zee.

In de nacht van woensdag 27 op donderdag 28 augustus bevindt Samir Bouyakhrichan zich in deze omgeving, in het All-1 Café. Een van de zeldzame horecagelegenheden binnen een straal van vijf kilometer, onder de rook van het dorpje San Pedro de Alcántara. Niet in het dorp zelf, maar in een klein winkelcentrum een kilometer erbuiten. Alleen maar sjieke zaken. Een SuperCor supermarkt, een biologische winkel, een exclusief restaurant en dat All-in 1. Het Spaanse karakter is hier ver te zoeken: de eigenaar en het personeel zijn volbloed-Engelsen; de kaart verraadt wel een sterke Nederlandse inbreng: bitterballen, frikandellen. Maar bepaald geen ‘friet van Piet’: de gerechten zijn van uitzonderlijke kwaliteit. Evenals de meeste bezoekers. Veelal oudere dames en heren, al dan niet met hond. Geen doorsnee-toeristen.

Wat had Samir hier te zoeken, waarom was hij hier deze avond, in het gezelschap van zes vrienden? Hij zal er niet het geringste vermoeden van hebben gehad dat alles wat hier zou gebeuren minutieus was voorbereid. Dat er ergens in de buurt al een moordcommando op scherp stond, wachtend op de goede gelegenheid.

Ze hoefden hem niet hierheen te volgen: ze wisten dat hij hier zou zijn. De opdrachtgever en degene die het allemaal had geregeld, was er zelf bij. Die moet – het zij hem gegund – een niet al te prettige avond hebben gehad. Wetend wat er elk moment zou kunnen gebeuren. Toch maar vrolijk meelachen, eten en drinken met de gabbers. Samir moet zich helemaal op zijn gemak hebben gevoeld: hij zag eruit alsof hij net van het strand kwam. Liep op slippers, droeg een zwembroek en een T-shirt.

Dit artikel lees je gratis. Je kunt onderaan het artikel wel een kleine bijdrage doen, zodat ik dit soort artikelen kan blijven publiceren

 

Over wat er om tien voor twee precies is gebeurd, is wat onduidelijkheid. Vaststaat dat de schutters twee mannen zijn, maar of die naar binnen zijn gekomen of buiten stonden te wachten toen het gezelschap van plan was te vertrekken, daarover zwijgen de getuigen. Bijna twee jaar later wil het personeel er niets over kwijt en verwijst het door naar eigenaar Dennis. Die laat weten dat hij het slachtoffer nooit eerder heeft gezien en ook niets van het gebeurde heeft meegekregen: het speelde zich af op het terras, niemand heeft iets gezien.

Misverstand

Samir zou nog een poging hebben gedaan om te vluchten, maar dat lukte niet. Hij werd van dichtbij in zijn hoofd en rug geschoten en stierf ter plekke. De Guardia Civil was snel ter plaatse. Aanvankelijk was er misverstand en werd in Nederland gedacht dat er twee slachtoffers waren. Samir reed in de auto van een andere Amsterdamse Marokkaan; vermoedelijk is het gebrekkig Spaans van de Nederlandse politie en het gebrekkig Engels van de Spaanse hier debet aan. In hoeverre de Spaanse politie verder serieus onderzoek heeft gedaan, is moeilijk vast te stellen. De woordvoerding wordt gedaan door de Guardia Civil in Malaga en daar is ondanks tal van telefoontjes en mails zowel in het Spaans als in het Engels geen andere reactie te krijgen dan dat men geen toestemming heeft mededelingen te doen.

Afgelegen

Een paar vragen zijn eenvoudig te beantwoorden. Op het eerste gezicht lijkt het merkwaardig, een ontmoeting op zo’n toch tamelijk afgelegen locatie, maar dat is minder vreemd dan je zou denken: Samir vertoefde veelvuldig in deze omgeving in de schaduw van het Ierse Costa Cartel en zijn Amsterdamse vrienden. De topmannen van het kartel hebben in dezelfde omgeving ten zuiden van Marbella hun zwaar beveiligde villa’s en landhuizen; de Amsterdamse vrienden huren hier appartementen of verblijven in luxe hotels. Samir huurde woningen in deze buurt. Hij verhuisde vaak. Officieel handelde hij in onroerend goed, hij had enkele bedrijven op zijn naam staan in Marbella. Hij deed er alles aan dat beeld in stand te houden en probeerde buiten alle schijnwerpers te blijven. Dat was aardig gelukt: er is nooit een foto van hem op internet of waar dan ook gepubliceerd. Maar zijn naam werd wel steeds vaker genoemd.

Litteken

Hoe is Samir zo groot kunnen worden? Hij groeide op in een volksbuurt in Amsterdam-West, met zijn ouders en twee zussen en twee broers. Hij kon goed leren en ging naar het Fons Vitae Lyceum in Amsterdam-Zuid. Volgens zijn schoolbankpagina is hij in 1980 geboren en heeft hij van 1986 tot 1994 op deze school gezeten. Andere berichten gaan ervan uit dat hij ouder was en in 1979 is geboren. Het eerste wapenfeit dat daarna over hem te vinden is, is dat hij bij een ruzie in discotheek Escape een glas in zijn gezicht gedrukt kreeg, waar hij een litteken onder zijn rechteroog aan overhield. En zijn bijnaam. Die zou hij zelf hebben bedacht.

Bikkelhard

Over het begin van zijn criminele carrière wordt geschreven dat hij bevriend was met bekende figuren binnen de Amsterdamse onderwereld en zo een netwerk heeft opgebouwd. Hij was een handige handelaar en zou zo’n goede band met Colombiaanse cocaïneleveranciers hebben dat hij als een van de weinigen zijn eigen stempels mocht gebruiken. Daarbij wordt terloops wel opgemerkt dat hij ook twee kanten had. De ene kant: de charmante ideale schoonzoon, knappe vent, altijd omringd door de mooiste vrouwen en voorzien van de duurste spullen, op allerlei gebied, en zeer gul. De andere kant: bikkelhard als het nodig was. Hij zou netwerken hebben overgenomen van goede contacten terwijl ze in de gevangenis zaten, met hun instemming.

Jemy Nocento

Maar er is ook een verhaal over een onopgeloste moord in Rotterdam, waar hij samen met iemand anders bij betrokken zou zijn geweest. Dat ging om een partij van 1100 kilo cocaïne. Vermoedelijk gaat dat om de moord op 4 april 2003 op Jemy Nocento, die in een portiek aan de Dordtselaan werd doodgeschoten. Er werd een Antilliaanse man aangehouden, die eerder was ontsnapt uit een gevangenis op de Antillen. Dat bleek echter niet de schutter. De zaak is nooit opgelost.

Hoe dan ook, toen de handelaar was overleden, was Scarface naar Colombia gegaan met de boodschap dat hij wist dat er een partij lag en dat hij die wel voor hen wilde verkopen. Zo was hij in één keer een grote speler geworden. Daarna ging het alleen maar bergopwaarts. Zijn vermogen wordt geschat op anderhalf miljard euro. Grotendeels in Dubai: hij zou voor 25 procent eigenaar zijn van een oliemaatschappij. Verder belegde hij veel in onroerend goed, ook in Spanje.

Ali Akgün

Mooi en rijk zijn en op materieel gebied alles hebben wat je hartje begeert, is één ding. Waar het hem aanvankelijk aan ontbrak was: streetcredibility. Het respect van de straat. Zijn groep had wel geld, geen spierballen. Hij gedroeg zich vaak arrogant, veel mensen in zijn omgeving keken daar tegen op, maar de grote jongens prikten daar zo doorheen en dat voelde hij. Dat veranderde door zijn vriendschap met Ali Akgün, die hij in het Amsterdamse milieu leerde kennen. De twee raakten goed bevriend en werden compagnons. Daarmee had Scarface zijn ‘streetcredibility’ aardig opgeschroefd. Bovendien: Ali was goed bevriend met Danny K., ook iemand met een naam, maar Danny en Scarface lagen elkaar niet zo.

De grootste fout die Scarface maakte en die mede tot zijn ondergang heeft geleid, heeft te maken met de dood van de twaalfjarige Danny Gubbels, op 14 juli 2010, in de woonwagen van zijn ouders aan de Rijnauwenstraat in Breda. Zijn vader werd ervan verdacht 400 ‘koekjes’ te hebben gestolen van een transport van Samir. Hij moest betalen. Dat wilde hij ook wel, maar het duurde Scarface wat te lang en toen huurde hij een groepje Engelsen ingehuurd om druk te zetten.

Wat hem naderhand verweten werd is dat hij kon weten wie hij inhuurde. Dat daar op z’n minst één persoon bij was, Alistair, van wie bekend was dat hij helemaal door het lint kon gaan. Alles ging dan ook fout. Er is weinig twijfel over dat het niet de bedoeling was iemand te verwonden: er moest alleen schrik worden aangejaagd.

Computer

Het begon er al mee dat de woning van Gubbels onder observatie stond, in verband met een onderzoek. Vanaf het begin werden de daders opgenomen. Zo is te zien hoe ze tegen de deur trappen om naar binnen te komen. Dat lukte niet. Er is een verhaal dat dat kwam doordat de deur naar buiten toe opendraaide in plaats van naar binnen, maar dat staat niet echt vast. Omdat er binnen niemand reageerde, gingen ze ervan uit dat er niemand binnen was. Om toch een boodschap achter te laten, besloten ze de woning onder vuur te nemen. Maar zoon Danny zat achter de computer, ook zijn moeder was in de kamer; vader John was al naar bed. Moeder raakte lichtgewond, Danny werd dodelijk getroffen.

De meeste betrokkenen zijn inmiddels veroordeeld. Samir werd er ook voor aangehouden, toen hij met het vliegtuig van Dubai naar Barcelona kwam. De aanklacht was dat hij een van de schutters zou zijn geweest, maar dat kon hij gemakkelijk weerleggen. Alistair wist naar het buitenland te vluchten.

Daarmee was het conflict nog niet uit de wereld. Er moest op hoog niveau worden bemiddeld. Scarface ging dat natuurlijk niet zelf doen, daar had hij zijn mannetjes voor. In het milieu wordt gezegd dat hij Ali Akgün hiervoor had ingeschakeld, die op zijn beurt Danny K. op de zaak had gezet, maar dat is vermoedelijk een aaneenschakeling van misverstanden, zaken aan elkaar koppelen en misschien signalen afgeven. Toen zich dat afspeelde, zat Ali in de EBI in Vught.

Danny K.

Dat Scarface voor de bemiddeling gebruik zou hebben gemaakt van Danny K. is een min of meer begrijpelijke redenatie. Danny is goed bevriend met Bart S., een vertrouwenspersoon van John Gubbels. Danny en Bart kennen elkaar hun hele leven al bijna. Officier van justitie Koos Plooij heeft ook geprobeerd Danny te linken aan de zaak-Gubbels, maar tevergeefs. Volgens Danny heeft hij Gubbels in zijn hele leven twee keer gezien: één keer na de dood van zijn zoon, waarbij hij hem heeft gecondoleerd en later nog een keer. Maar zeker niet om ergens bij te bemiddelen. ‘Complete nonsens. Ik bemoei me niet met pikpartijen, dan weet je wat er gebeurt. Ik zou zelfs voor Ali niet in zo’n zaak bemiddelen, daar bemoei ik me niet mee.’

Voor Scarface zelf had de affaire-Gubbels ook veel gevolgen: veel andere grote jongens namen hem de dood van Danny Gubbels kwalijk. Iemand die zoveel binnenhaalt als hij, die laat toch niet voor 400 kilo een onschuldige jongen doodschieten? Ook al was dat dan niet de bedoeling. Er waren er die vanaf dat moment niet meer met hem wilden samenwerken.

Najeb Bouhbouh

Toen werd het oktober 2012. De moord op Najeb Bouhbouh in Antwerpen; de liquidatie met de meest verstrekkende gevolgen uit de Nederlandse criminele geschiedenis. De groep van Scarface heeft met die affaire waarschijnlijk niets te maken gehad, al waren er in het begin geruchten dat Scarface weleens een van de financiers van de partij kon zijn. Maar dat was al niet zo logisch: de partij van 200 kilo waar het om ging was gefinancierd door een aantal kleine investeerders uit Amsterdam. Kruimelwerk voor Scarface, die zoiets gemakkelijk in z’n eentje afkon. Maar de nasleep van die moord op Bouhbouh en de kettingreactie die erop volgde, zou Scarface uiteindelijk de das om doen.

De dood van Najeb Bouhbouh was een enorme klap voor Gwenette Martha, die hiermee niet alleen een goede vriend, maar ook zijn compagnon en vertrouweling verloor. Het was allemaal onder controle gebleven als Gwenette zijn eigen groep had kunnen blijven aansturen, maar daar ging het fout.

Een paar weken na de moord op Najib werd Gwenette aangehouden omdat hij ervan werd verdacht een aanslag voor te bereiden op Benaouf A., die de opdrachtgever voor de moord op Najib zou zijn. In de maanden dat Gwenette vastzat, moesten de zaken doorgaan.

Een van zijn ‘boodschappenjongens’ was Najib Himmich, bijgenaamd Ziggy. Een jonge jongen – toen 26 – met ambities. Actief in de kickbokswereld. Ziggy kwam geregeld bij Gwenette in de gevangenis op bezoek voor instructies. Dat ging goed. Misschien iets te goed. Ziggy trok veel meer naar zich toe dan de bedoeling was. Hij nam de contacten van Gwenette over, hij kon het ook wel af zonder Gwenette. Hij kwam – op voorspraak van Gwenette – in contact met Samir, die er wel brood inzag Ziggy, ‘het kleine dikkerdje’, meer naar zich toe te trekken. In de zomer van 2013 was er aan de Spaanse kust, waar Samir en zijn groep domicilie hield, een ontmoeting met Ziggy waar een en ander beklonken werd.

Samir stimuleerde Ziggy. Investeerde 2 miljoen voor hem in een partij, Ziggy kon al een beetje met de grote jongens meedoen. Toen Gwenette terugkeerde na zijn detentie, merkte hij dat de sfeer veranderd was. Ziggy was niet meer de kleine jongen, hij hoorde bij de groep met Scarface en Ali. Ziggy had zijn eigen netwerkje opgebouwd, hij was niet van plan weer als pion van Gwenette te gaan fungeren. Hij werd steeds verder in de groep-Scarface getrokken.

Spagaat

Ziggy kwam in een merkwaardige spagaat terecht. Ook in de onderwereld geldt: je kunt geen twee heren dienen. Het was op bepaalde punten onmogelijk zowel loyaal te zijn naar Scarface als naar Gwenette. Scarface had dat in de gaten. Hij merkte dat Ziggy bepaalde opdrachten van hem niet meer uitvoerde. Er ontstond wantrouwen. Ziggy raakte paranoïde, wist niet meer wie hij wel en niet kon vertrouwen en wist ook niet meer wat hij aan Scarface en aan Gwenette had. Ze waren een gevaar voor elkaar geworden: ze kenden elkaars geheimen. Het blijft altijd wat speculeren, maar het staat vast dat ‘de erven Gwenette’ Ziggy ervan verdachten de hand te hebben gehad in de liquidatie van Gwenette, in mei 2014 in Amstelveen. Omdat Gwenette Ziggy had doorzien.

Verrader

Daarmee had de kous af kunnen zijn: de grootste tegenspeler was van het toneel verdwenen. Niets stond een verdere goede samenwerking tussen Scarface en Ziggy nog in de weg. Zou je zeggen. Maar het vertrouwen was weg. Ook bij anderen in de groep-Scarface: aan wiens kant stond Ziggy? Hij had Gwenette opgeofferd; eens een verrader…

Ze zeggen dat Ziggy niet goed meer wist wat hij moest doen. Een daad stellen door Scarface uit de weg te ruimen en daarmee het vertrouwen van de oude groep – van Gwenette – terugwinnen? Of was het angst voor Scarface? Ziggy was een van de vrienden die er die laatste avond in het All-in-1 Café bij was. Hij keerde terug naar Nederland, maar enkele weken later dook hij onder in Spanje. Half oktober 2014 werd hij voor het laatst in Spanje gesignaleerd. Er is weinig twijfel over dat hij heeft moeten boeten voor zijn rol bij de liquidatie van Gwenette, maar zijn lichaam is nooit gevonden. Ook vriendin Luana Luz Xavier (34), moeder van hun twee kinderen, betaalde de volle prijs voor de keuzes die ze met Ziggy had gemaakt: op 8 december 2014 werd ze voor de ogen van haar kinderen in Amstelveen geliquideerd.

Noffel

Het is lang stil geweest rond de moord op Scarface. De Amsterdamse recherche heeft destijds wel contact gehad met de Spaanse politie, maar dat lijkt niet veel te hebben opgeleverd. Wat niet betekent dat het daarmee is afgelopen. Toen in april Naoufal F. (Noffel) in Ierland werd aangehouden, in een woning die hoorde bij het al genoemde Costa Cartel, werd zijn naam in de media genoemd als mogelijke verdachte van de moord op Scarface. Daarvoor zal hij niet worden uitgeleverd aan Nederland, maar zodra hij hier is, zal justitie er alles aan doen hem voor deze – en andere – liquidaties veroordeeld te krijgen.

Dat zijn naam werd genoemd, is niet zo vreemd. Die was al eerder gevallen. Naoufal was een van de aanwezigen op het terras. Daarmee had hij in elk geval een alibi als schutter: dat was hij zeker niet. Als opdrachtgever? Misschien ook een maatje te groot. Voor het motief om Scarface uit de weg te ruimen, wordt ook iets anders genoemd dan dat van Ziggy. Scarface was wel erg groot geworden en daarmee een forse concurrent van andere spelers, in Spanje en Amsterdam. Soms is het gewoon een kwestie van geld: als iemand te veel contacten en te veel lijnen heeft, wordt het tijd hem aan de kant te zetten.

EEN FEESTJE IN HET APOLLOHOTEL

Als je zo schathemelrijk bent als Scarface, waar geef je je geld dan aan uit, hoe vermaak je je? Hij had voor zover bekend geen vaste relatie, hij gaf vaak privéfeesten waarbij hele zalen werden afgehuurd en alleen genodigden welkom waren. Veel Marokkanen, maar ook zijn Engelse vrienden. Champagne, cocaïne, en vrouwen. Veel vrouwen. Het neusje van de zalm van de escort, bij wie de kleding naarmate de nacht vorderde steeds schaarser werd.

Een van die feesten was op 30 juni 2012, bij het Apollo Hotel in Amsterdam. Op het privéfeest in 2012 waren de nodige ABC’ers aanwezig, van wie de naam beter niet genoemd kan worden omdat ze dan meteen via hun advocaat ontkennen dat ze daarbij waren en bewijs dan maar eens dat het wel zo was. Iemand die daar ook zou zijn geweest: zanger Gordon. Op de per sms aan hem voorgelegde vraag of hij zich dit herinnert, is het antwoord: ‘Hoi man, ik weet niet wie dit is. Groet.’ Na een korte toelichting onzerzijds komt er blijkbaar niets naar boven, het blijft stil.

Update: aanleiding voor plaatsing van deze reportage is een verhaal in Panorama, over Liquidaties aan de Costa, waar ook deze gebeurtenissen een rol spelen. Zie hier.

Waardeer dit artikel!

De berichten en reportages op deze site zijn gratis. Iedereen vindt dat vanzelfsprekend en misschien is het dat ook wel. Anders dan wellicht wordt gedacht is het bijhouden van deze site amper rendabel. Het wordt dan ook erg op prijs gesteld als er af en toe als waardering een bijdrage wordt gegeven.

Mijn gekozen waardering € -

Viewing all articles
Browse latest Browse all 166