Quantcast
Channel: Reportage – Misdaadjournalist
Viewing all articles
Browse latest Browse all 166

Moordenaar van Peet van der Linde: “Het was geen opdracht”

$
0
0

Op vrijdagavond 6 januari 2017 wordt Peet van der Linde (60) doodgeschoten bij café ’t Hoekske in Breda. Het duurt niet lang voor de schutter bekend is: Corné R. (44) uit Sprundel. Zijn zwager David J. (35) wordt aangehouden als chauffeur van de ‘vluchtauto’ en ‘Mooie Piet’ S. (43) uit Etten-Leur als moordmakelaar. Die zou de opdracht hebben gekregen van de roemruchte Klaas Otto.

“Allemaal onzin,”  zegt Corné R. in een exclusief interview – vanuit de gevangenis in Vught – met misdaadjournalist Hendrik Jan Korterink. “Ik kwam Peet die avond toevallig tegen.”

Wat hem vooral dwarszit: de undercoveragenten Boris en Danny ontlokten zwager David allerlei verklaringen. Op basis daarvan werden de al vrijgelaten Piet en David opnieuw aangehouden. Corné: “Wat ik niet begrijp: David vertelt ook dat Klaas Otto de opdrachtgever was. Waarom worden Piet en David wel aangehouden op basis van dat dossier Werken Onder Dekmantel en Klaas Otto niet?” En helemaal merkwaardig: de undercoveragenten hebben de verklaringen van David alleen van horen zeggen, ze zouden geen enkel gesprek hebben opgenomen. “Dat gelooft toch niemand?”

Op die zesde januari 2017 is het feest in café ’t Hoekske. Piet S. is jarig. Een van de bezoekers is Peet van der Linde. Horloge- en autohandelaar. Hij komt van het woonwagenkampje aan de Edisonstraat in Breda.

In augustus 2019 doet een bekende uit het circuit op de website misdaadjournalist.nl een boekje open over de gang van zaken. “Mooie Piet had een groot geldbedrag openstaan bij Peet. Bijnaam: ‘Snuitje’. Dat is niet zo vreemd, want Peet was makkelijk en naïef. Als hij je kende kreeg je alles mee, maar dat wil niet zeggen dat je hem kon knippen. Die avond liet Peet zijn hond uit in een stukje bosperceel achter zijn wagen. Hij had die avond geen zin om weg te gaan en zou bij zijn vriendin Suzan blijven.”

Maar het is feest in het café, Piet belt hem een paar keer en Peet laat zich overhalen. “Het was gezellig, er waren ook nog diverse artiesten. Peet was de eerste die naar huis wilde.” Een goede kennis wil hem wel naar huis brengen, maar Peet slaat dat af: hij wil dat Suzan hem ophaalt. “Zo gezegd,  zo gedaan en ongeduldig als hij was liep hij alweer buiten. Vlak voor Suzan aankwam, is het gebeurd. Peet wist totaal niet dat er iets boven zijn hoofd hing. Peet was nooit gewapend, maar hij was oersterk.”

Buiten schot

Wat is er volgens Corné die avond gebeurd? Corné, vanuit de gevangenis: “In het begin heeft Piet S. vier dagen vastgezeten. Mijn zwager David J. zeven weken. Toen is David in contact gekomen met undercoveragenten en zou hij belastende dingen hebben gezegd over Piet, over zichzelf, over mij, maar ook over Klaas Otto. Ik heb het zwart op wit, het staat in het WOD-dossier (‘Werken Onder Dekmantel’), waarin David meerdere keren zegt dat Klaas Otto de grote man is en dat hij de opdracht heeft gegeven om Peet af te maken. Het kan zijn dat David zoiets heeft gezegd, maar leg mij dan eens uit waarom Piet en David wél worden opgeladen, op basis van diezelfde verklaringen, en Klaas Otto niet? Ze hebben er alle drie niks mee te maken, er was geen opdracht, er was geen plan, maar: gelijke monniken, gelijke kappen. Waarom blijft Klaas buiten schot?”

In sommige berichten staat dat Peet van der Linde een goeie man was die altijd eerlijk zaken deed. Corné: “Ik begrijp dat de nabestaanden dat zeggen, maar dat is helemaal niet zo. Hij moest mij een halve ton betalen. Ik had hem drie klokken gegeven.”

Corné is die avond in een ‘gekloonde BMW’ (daarover later meer) op pad, met zwager David als chauffeur. Corné is van plan naar het feestje van Piet te gaan, in ’t Hoekske. David zal hem daar afzetten. “Toen we daar reden, stond Peet buiten met de telefoon in zijn hand om zijn vrouw te appen of te bellen om hem op te komen halen. Toen heb ik tegen Dave gezegd: ‘Stop hier even, ik moet even die man spreken, wacht hier op mij.’ Ik loop naar Peet en zeg: ‘Hoe zit het met mijn geld?’ Toen heb ik netjes om mijn geld gevraagd. Peet had gedronken en gesnoven, het was ‘kankerhond en dit en dat, je moet niet meer bij mij thuis in de woonwagen komen en je moet je geld maar bij je vriend pakken.’”

Piet en Peet hebben onderling ook nog wat te verhapstukken, daar doelt Peet op, “maar wat Peet met Piet heeft, daar heb ik niks mee te maken. Ik kreeg geld van Peet, dat moet hij met mij regelen. Dat is ter plekke zo uit de hand gelopen, dat ik helemaal over de rooie ben gegaan en dat ik geschoten heb. Al het andere is flauwekul. Het was geen liquidatie, geen vooropgezet plan.”

Corné heeft bij de politie een verklaring afgelegd en toegegeven dat hij de schutter was. “De officieren van justitie geloven mij niet. Zij zeggen dat het cruciale bewijs tegen Piet en David het WOD-dossier is. Als dat zo is, moeten ze niet alleen Piet en David oppakken, maar Klaas Otto ook.”

Portugal

Tijdens het maanden durende undercovertraject is David lekker gemaakt als lid van een criminele organisatie, die hem flink in de watten legde. Tijdens een bezoek aan Portugal zou David van alles hebben verklaard. Corné: “Alles wordt verdraaid. Ze zeggen dat ik niks met Peet had, maar ik kende die man heel goed. Ik kwam bij hem  over de vloer. Zijn vrouw heeft me zelfs een keer geld gegeven voor die drie klokken. Niet genoeg, maar Peet had gezegd: ‘Rijd maar naar mijn huis, mijn vrouw zal je geld geven.’”

Volgens Corné is Peet die avond helemaal niet naar het café gelokt door Piet, zoals ook wordt beweerd. Corné: “Als ik tien minuten later was gekomen, was Peet opgehaald door zijn vrouw Suzan. Als ik tien minuten eerder was geweest, dan had ik hem in het café aangetroffen. Misschien was het daar ook wat uit de hand gelopen, maar niet zover. In het café komen er altijd mensen tussen.”

Vuurwapen

Feit is dat Corné een wapen bij zich had. Corné: “Daar heb ik een goede verklaring voor afgelegd. In  oktober of november 2016 zijn twee jongens van het woonwagenkamp bij mij thuis binnengekomen, via de achterkant. Daar heb ik mee lopen vechten. Een van hun is gewond geraakt en ik ook. Er is een politiezaak van gekomen. Een van de twee, Johan H., heeft tegen de wijkagent gezegd: “Ik zal meneer R. wel op een andere manier aanpakken.’ Johan H. staat bekend als vuurwapengevaarlijk. Sindsdien heb ik een vuurwapen in mijn broek, ik laat me natuurlijk niet voor mijn donder schieten.”

Hij had het wapen dus niet meegenomen omdat hij dacht dat hij Peet tegen zou komen. “Nee, ik had verder niks met die man, ik had meer dingen met hem gedaan. Auto’s. Ik kende hem al jaren, ik zag hem dagelijks. Alleen zijn vrouw en dochter mochten mij niet zo. Ik ben nogal een imposant figuur. Ik ben groot, kaal, getatoëerd. Als iemand mij tegen zou komen, kan die denken: ‘Wat doe ik? Ik ga liever linksaf dan dat ik hem tegemoet loop.’ Terwijl ik helemaal niet… Ik maak geen ruzie uit mijn eigen, ik begin niet zomaar te vechten.”

Waarom liep het die avond dan wel zo uit de hand?

Corné: “Ik geef toe dat ik die avond gedronken had en cocaïne had gebruikt, misschien dat dat ook meespeelde, dat ik zo snel over de rooie ben gegaan. Ik zweer het: toen het gebeurd was en ik liep terug naar de auto, toen dacht ik al: ‘Wat heb ik nou gedaan, ooh ooh.’” Volgens zijn advocaat had Corné het slachtoffer “neergeschoten en is hij daarna verdwaasd in een auto gaan zitten. En weggereden met meneer J. tegen het verkeer in, door het rode licht.”

Corné heeft zelf de auto in brand gestoken. “Het was een gekloonde auto. Precies dezelfde, met hetzelfde kenteken, reed ook in Groningen. David en ik reden daar al tien dagen in rond. U denkt toch niet dat wij een liquidatie gaan plegen met een auto waar ik al tien dagen mee bij ons door de buurt en de dorpen en door Etten-Leur, Breda en Roosendaal rijd? Die auto is nooit bedoeld geweest om dit mee te gaan doen.”

De waarheid

Corné had niet verwacht dat hij aangehouden zou worden. “Tegen mij hadden ze in het begin alleen maar een mengprofiel van dna op twee hulzen. Toen hebben ze Piet en David vrijgelaten, toen kwamen ze met het WOD-rapport en toen heb ik besloten de waarheid te gaan vertellen: Klaas Otto heeft er niks mee te maken, Piet ook niet en mijn zwager in feite ook niet. Die zat wel in de auto, maar ik heb  gezegd; ‘Wacht even, ik moet die man spreken.’ Mijn zwager wist niet wat er ging gebeuren, ik wist zelf niet wat er ging gebeuren.”

Dit artikel lees je gratis. Je kunt onderaan het artikel wel een kleine bijdrage doen, zodat ik dit soort artikelen kan blijven publiceren

En dan is er nog iets merkwaardigs. Corné: “Ik denk – en de advocaten denken dat ook – dat er een ovc-gesprek is. Maar dat ontkennen ze.” Ovc: Opname Vertrouwelijke Communicatie. De undercoveragenten hebben maandenlang aangepapt met David, maar ze hebben niet de moeite genomen de gesprekken op te nemen, als bewijs. Corné: “Dat geloof je toch niet? We leven in 2019. Mensen vliegen naar de maan om te kijken of daar water is, maar ze kunnen niet onopgemerkt een gesprek opnemen? Het gaat niet om een paar autodiefstallen, het gaat om moord! Er kan afluisterapparatuur in een balpen. Als het opgenomen is, is het helemaal geen probleem: dan speel je het af en zeg je: ‘Luister maar, dit heeft-ie gezegd.’ Maar nu doen ze allemaal moeilijk. ‘Wij weten niet of er een ovc-gesprek is’ en ‘er is geen ovc-gesprek.’ Eind van de maand worden die uco’s nog een keer gehoord bij de rechter-commissaris, misschien wordt er dan meer duidelijk. Persoonlijk denk ik dat er wel ovc-gesprekken zijn, maar dat daar heel wat anders in staat dan in het dossier is opgenomen. Dat er delen op staan die voor ons ontlastend zijn en belastend voor de officieren.”

Aangedikt

De undercoveragenten zijn samen met David op vakantie geweest naar Portugal. “Je kunt mij niet wijsmaken dat David al die dingen verteld heeft. Ik ken mijn zwager, hij zou daar nooit zelf over beginnen, daarom geloof ik het ook niet. Hij zal heus wel wat gezegd hebben en aangedikt, maar dit klopt niet. Hij zegt vijf keer dat Klaas Otto de grote man is, dat Otto een akkefietje had met Peet en dat Piet 200.000 euro schuld bij Klaas Otto en dat Klaas tegen Piet heeft gezegd: ‘Als je Peet afmaakt, ben jij van je schuld af.’ En Piet zou tegen mij hebben gezegd: ‘Regel dat.’”

Volgens Corné zat David “continu op zwijgrecht, in de bajes en op het politiebureau. Ze maken mij niet wijs dat dat hij dan tegen zo’n undercover zegt: ‘Ja, mijn zwager wordt verdacht van het doodschieten van Peet in opdracht van Piet, met Corné als schutter en Klaas Otto als opdrachtgever.’ Dat doe je niet tegen een wildvreemde.”

Casino

Het contact tussen David en de undercovers is gelegd op het politiebureau, kort voor David wordt vrijgelaten. Corné: “Daarna troffen ze elkaar in het casino. Hij was daar met zijn vriendin en met mijn vriendin en een mannelijke en vrouwelijke undercover, toen hebben ze telefoonnummers uitgewisseld.”

Uit het WOD-dossier blijkt dat David van alles heeft verklaard. Corné: “Bijvoorbeeld dat hij een keer iemand die in een zeecontainer vastgebonden zat op een stoel geslagen met een stofzuigerslang en die had hem 200.000 euro betaald. Meneer Korterink, als het zo gemakkelijk ging, dan gingen ze dat drie keer per week doen. Als je David  200.000 spijkers geeft en drie hamers, timmert hij voor u een huis in mekaar in drie weken. Als je hem een pistool geeft, gooit hij ermee. Die undercovers hebben hem van alles beloofd. Ze hebben hem betrokken bij twee ontvoeringen. Dat was allemaal in scène gezet, daar is hij voor betaald. De ene keer moest hij een vrouw in een bus trekken, de andere keer een man. Als je de verhalen moet geloven zouden David en ik allebei 35.000 euro hebben gekregen voor de opdracht om Peet te vermoorden. Voor het ontvoeren van die twee mensen voor de undercovers had hij de ene keer 400 euro gekregen, de andere keer 200 euro. Kom op, dat is toch ongeloofwaardig. Dat je voor 35.000 euro achter het stuur stapt om iemand dood te schieten, maar twee ontvoeringen doet voor 600 euro. Hij heeft zich groter voor willen doen dan hij is, omdat die undercovers hem dingen hebben beloofd. Hij kon zogenaamd werken voor een grote criminele organisatie. Hij moest een laboratorium bouwen in Portugal, in Dubai moest wat gebeuren en in Spanje moest er wat worden gebouwd worden. Ze hebben hem een Rolex gegeven als cadeautje. Ik geloof heus wel dat hij bepaalde dingen gezegd heeft, maar hij heeft niet de waarheid verteld. Hij heeft overal een stukje bij aangeplakt.”

Maar, als gezegd: het is niet te controleren wát hij precies heeft gezegd en hoe en onder welke omstandigheden, iedereen moet blindvaren op het woord van de undercoveragenten.

Mister Big

De manier van werken lijkt op de omstreden methode die Mister Big wordt genoemd en uit Canada is overgewaaid. In enkele gevallen heeft dat ook in Nederland tot succes geleid. Toen de advocaat van David dit tijdens een pro-formaziting naar voren bracht, reageerde officier van justitie Eveline Smale “verbaasd” op de kritiek: er was volgens haar geen sprake van een Mister Big-aanpak. Daarbij moet een verdachte zijn misdrijf opbiechten, voordat hij bij de grote baas op gesprek mag en hij tot de zogenaamde criminele organisatie wordt toegelaten. Van zo’n gesprek was volgens de officier geen sprake geweest, maar volgens de advocaat had hij van zijn cliënt zelf gehoord dat hem wel degelijk een gesprek met de grote leider was beloofd.

De inhoudelijke behandeling wordt pas begin volgend jaar verwacht.

Waardeer dit artikel!

De berichten en reportages op deze site zijn gratis. Iedereen vindt dat vanzelfsprekend en misschien is het dat ook wel. Anders dan wellicht wordt gedacht is het bijhouden van deze site amper rendabel. Het wordt dan ook erg op prijs gesteld als er af en toe als waardering een bijdrage wordt gegeven.

Mijn gekozen waardering € -

Viewing all articles
Browse latest Browse all 166