Quantcast
Channel: Reportage – Misdaadjournalist
Viewing all articles
Browse latest Browse all 166

Liquidatie Rachid: zijn de andere ‘boekhouders’ veilig?

$
0
0

De in Amstelveen geliquideerde Rachid Kotar stond bekend als een van de boekhouders van de in Marbella geliquideerde Samir Scarface. Het lijkt erop dat veel van de liquidaties binnen de Mocromaffia terug te voeren zijn op de moord op deze Samir. Rachid heeft misschien gedacht dat het gevaar geweken was en keerde na lang verblijf in Marokko terug naar Nederland. Toen hij zijn zoontje van zwemles haalde bij een sportcentrum in Amstelveen, sloeg het moordcommando toe. De vraag is: blijft het hierbij? Er waren meer ‘boekhouders’ van Samir.

“Mijn vader! Mijn vader!” Een jongetje van vier jaar komt donderdagmiddag 12 december om kwart over vijf helemaal overstuur sportschool Health City in Amstelveen binnenrennen. Het kind zat op de achterbank van de gepantserde BMW van zijn vader Rachid Kotar (39) toen een moordcommando het vuur opende. Vader Rachid was bezig zijn zoontje op de achterbak te zetten toen hij in het halfdonker van de parkeerplaats van dichtbij met kogels werd doorzeefd. De daders reden weg in een zilveren Volkswagen Transporter met geblindeerde achterruiten, die even later uitgebrand werd teruggevonden in Duivendrecht.

Het motief voor de aanslag moet volgens ‘de autoriteiten’ waarschijnlijk worden gezocht in een oude vete tussen ‘kamp Scarface’ en ‘kamp Taghi’. Samir ‘Scarface’ Bouyakhrichan is in 2014 op een terras in Marbella geliquideerd. Zijn broer Karim zou de groep na diens dood hebben voortgezet.

“De groep rond Bouyakhrichan leeft volgens de opsporingsdiensten al tijden op voet van oorlog met de groep rond de voortvluchtige Ridouan Taghi en de gedetineerde Richard R., alias ‘Rico de Chileen’,” schrijft Het Parool. “Volgens de recherche hebben criminelen uit de groep rond Taghi en R. eerst Samir Bouyakhrichan geliquideerd en is de organisatie daarna gaan jagen op diens broer Karim.”

Zo zou er geprobeerd zijn een aanslag met een mes op Karim te laten plegen in Dubai. Dat is daar minder riskant dan met een vuurwapen, maar in hoeverre dat serieus is en of er echt iemand met een mes op pad is geweest, is niet bekend. Of broer Karim nog actief is, daarover lopen de meningen uiteen. Volgens sommige bronnen heeft hij zich helemaal teruggetrokken.

Crimebron

Vóór zijn liquidatie in Amstelveen hadden weinig mensen van Rachid Kotar gehoord. Voor zover bekend had hij geen strafblad. Zijn naam duikt maar één keer op, in oktober 2018, in een omstreden publicatie op de website Crimebron. De site had sinds enige tijd een nieuwe eigenaar en plaatste een serie opzienbarende berichten over de achtergronden van tal van liquidaties, met name in connectie met de Utrechtse tak van de Mocromaffia. Allerlei mensen werden beschuldigd van misdrijven en met naam en toenaam genoemd. Er zaten wat aantoonbare onjuistheden bij, er was geen wederhoor gepleegd, de site moest diep door het stof. De berichten verdwenen van het net, maar zijn door journalisten en andere geïnteresseerden wel opgeslagen.

Een door velen over het hoofd geziene passage van Crimebron ging over de groep van Samir. Onder het kopje BOEKHOUDING stonden vier namen:

Gordon K.

Jalal El A.

Rachid K.

Mohamed A. (alias Adelaar)

Hicham B. (Marokko)

Boekhouding is een breed begrip in deze wereld: het gaat om mensen die faciliteren en niet altijd zelf betrokken zijn bij misdrijven. Op naam zetten van auto’s en onroerend goed, geld wisselen.

Rachid K. is Rachid Kotar, de man van Amstelveen. Volgens insiders heeft hij vermoedelijk gedacht dat de storm was gaan liggen. Taghi als Nederlands (misschien wel ’s werelds) meest gezochte voortvluchtige crimineel, Rico de Chileen en Naoufal (‘Noffel’) opgepakt, je zou kunnen denken dat ‘de groep’ wel iets anders aan zijn hoofd heeft. Als je er al vanuit gaat dat deze groep of iemand uit dit kamp ermee te maken heeft, het gevaar kan ook van een andere kant komen. Er zijn goed ingevoerde bronnen – niet uit ‘kamp-Taghi’ – die ervan overtuigd zijn dat Taghi met deze kwestie ‘miljoen procent zeker’ niks te maken heeft.

Casablanca

Rachid had de afgelopen jaren in Casablanca gewoond. Hij was sinds kort terug in Nederland. Helemaal safe voelde hij zich niet, gezien het rijden in een gepantserde BMW, maar: “Waar ben je veilig? In Marokko worden er ook aanslagen gepleegd, en in Dubai, waar moet je dan zitten? En het went, als je op zo’n lijst staat. Je gaat denken dat ze het misschien vergeten zijn. Maar als er een prijs op je hoofd staat, gaat die er niet zo gemakkelijk af.” Aldus een insider.

 

Dit artikel lees je gratis. Je kunt onderaan het artikel wel een kleine bijdrage doen, zodat ik dit soort artikelen kan blijven publiceren

Gordon

Als er één persoon geschrokken moet zijn van de liquidatie van Rachid, dan is het degene die als Gordon K. onder ‘boekhouding’ staat in het lijstje van Crimebron. Over deze Gordon is opmerkelijk weinig geschreven, althans niet in connectie met deze oorlog in de Mocromaffia. Terwijl hij er toch tot over zijn oren in zat en er al eens een poging was gedaan hem uit de weg te ruimen.

Bijzonder aan deze Gordon is dat hij met meer dan één been in de bovenwereld staat. Hij heeft meer wit dan zwart geld en heeft helemaal geen crimineel geld nodig om riant te kunnen leven. Zijn familie staat in de top van de Quote 500. In de berichten over de aanslag op hem wordt hij G.F. of Gordon F. genoemd. Dat klopt: dat is zijn echte naam. Dat hij op Crimebron vermeld stond als Gordon K. is ‘een foutje’, maar wel een traceerbare: dat is van de achternaam van moederskant. De rijke familie.

Panamera

De aanslag op Gordon mislukte, dankzij tijdig ingrijpen van de politie. In Het Parool van 16 september 2019 staat dat de rechtbank de Amsterdammers Ilias el G. (26) en Rachid A. (26) heeft vrijgesproken van betrokkenheid bij het voorbereiden van de liquidatie van de Amsterdamse crimineel G.F. (38) op 8 oktober 2015 in de Indische Buurt.

“Rachid A. probeerde die avond een peilbaken onder de op het Ceramplein geparkeerde Porsche Panamera van F. te plakken. Die voor moord en vuurwapenbezit veroordeelde crimineel was eerder dat jaar door de recherche gewaarschuwd dat hij ‘op een dodenlijst stond’ en dreigde te worden geliquideerd. Het lukte A. niet het peilbaken onder de kofferbak te plaatsen, en later die avond wist een vriend het evenmin onder de bestuurderskant van de auto te bevestigen. A. zegt dat hij het baken onder de Porsche wilde proberen te plakken om die later te kunnen stelen, maar ontkent net zoals zijn medeverdachte een moordplan. De rechtbank acht niet bewezen dat de mannen voorbereidingen troffen voor de liquidatie van F.” Aldus Het Parool.

Voor moord veroordeelde crimineel…

“Op 16 juni 2001 schoot de coke-verslaafde Gordon F. (21) in diens woning aan de Pieter Aertsstraat in Amsterdam de cokedealer Frank Roele (36) dood, nadat deze een opmerking over zijn vriendin had gemaakt. Na een eis van tien jaar werd Gordon veroordeeld wegens doodslag tot een gevangenisstraf van zeven jaar.”

Het zwarte schaap van de familie kwam er goed mee weg, niemand legde de link met zijn vermogende familie. In 2014 is Gordon volop betrokken bij de groep van Samir Scarface in het zuiden van Spanje. Als Samir daar wordt geliquideerd, popt zijn naam op in verschillende documenten waaruit blijkt dat hij hand- en spandiensten verleende aan de groep. De auto waar Samir in reed stond op zijn naam, evenals villa’s waar bendeleden in verbleven.

All-1 Café

In de vroege ochtend van donderdag 28 augustus 2014 wordt Samir geliquideerd. Hij stond bekend als een van de rijkste drugshandelaren uit de recente Nederlandse geschiedenis. Hij was zelden in Nederland: hij woonde in Malaga en Dubai. In de nacht van woensdag 27 op donderdag 28 augustus bevindt Samir zich even buiten Marbella in San Pedro de Alcántara, in het All-in café. Niet in het dorp zelf, maar in een klein winkelcentrum een kilometer erbuiten met alleen maar sjieke zaken. In All-in is het Spaanse karakter ver te zoeken: de eigenaar en het personeel zijn volbloed-Engelsen; de kaart verraadt wel een sterke Nederlandse inbreng: bitterballen, frikandellen.

Wat had Samir hier te zoeken, waarom was hij hier deze avond, in het gezelschap van zes vrienden? Hij zal er niet het geringste vermoeden van hebben gehad dat alles wat hier zou gebeuren minutieus was voorbereid. Dat er ergens in de buurt al een moordcommando op scherp stond, wachtend op de goede gelegenheid.

Ze hoefden hem niet hierheen te volgen: ze wisten dat hij hier zou zijn. De opdrachtgever en degene die het allemaal had geregeld, was er zelf bij. Die moet – het zij hem gegund – een niet al te prettige avond hebben gehad. Wetend wat er elk moment zou kunnen gebeuren. Toch maar vrolijk meelachen, eten en drinken met de gabbers. Samir moet zich helemaal op zijn gemak hebben gevoeld: hij zag eruit alsof hij net van het strand kwam. Liep op slippers, droeg een zwembroek en een T-shirt.

Schutters

Over wat er om tien voor twee precies is gebeurd, is wat onduidelijkheid. Vaststaat dat de schutters twee mannen zijn, maar of die naar binnen zijn gekomen of buiten stonden te wachten toen het gezelschap van plan was te vertrekken, daarover zwijgen de getuigen. Bijna twee jaar later wil het personeel er niets over kwijt en verwijst het door naar eigenaar Dennis. Die laat weten dat hij het slachtoffer nooit eerder heeft gezien en ook niets van het gebeurde heeft meegekregen: het speelde zich af op het terras, niemand heeft iets gezien.

Misverstand

Samir zou nog een poging hebben gedaan om te vluchten, maar dat lukte niet. Hij werd van dichtbij in zijn hoofd en rug geschoten en stierf ter plekke. De Guardia Civil was snel ter plaatse. Aanvankelijk was er misverstand en werd in Nederland gedacht dat er twee slachtoffers waren. Omdat de auto van Samir op naam stond van wat toen een Amsterdamse Marokkaan werd genoemd. In werkelijkheid was dit Gordon F.

Op het eerste gezicht lijkt het merkwaardig, een ontmoeting op zo’n toch tamelijk afgelegen locatie, maar dat is minder vreemd dan je zou denken: Samir vertoefde veelvuldig in deze omgeving, in de schaduw van het Ierse Costa Cartel en zijn Amsterdamse vrienden. De topmannen van het kartel hadden in dezelfde omgeving ten zuiden van Marbella hun zwaar beveiligde villa’s en landhuizen; de Amsterdamse vrienden huurden hier appartementen of verbleven in luxe hotels. Samir huurde woningen in deze buurt. Hij verhuisde vaak. Officieel handelde hij in onroerend goed, hij had enkele bedrijven op zijn naam staan in Marbella. Hij deed er alles aan dat beeld in stand te houden en probeerde buiten alle schijnwerpers te blijven.

Marteling

Het motief voor de aanslag had waarschijnlijk te maken met Najib Himmich, alias Ziggy. Een loopjongen van Gwenette Martha, een van de kopmannen van de Mocromaffia, die vanaf het eerste begin van de onderlinge oorlog een rol speelde. Toen Gwenette enige tijd in de gevangenis verdween, werkte Ziggy zich op en ging hij samenwerken met Scarface. Toen Gwenette terugkeerde op het toneel, zou Ziggy al ‘te groot’ zijn geworden om nog een ondergeschikte rol te spelen en zou hij hebben meegewerkt aan de liquidatie van Gwenette, in mei 2014. En vervolgens aan die van Samir.

Het bracht hem geen geluk: hij verdween spoorloos, na gruwelijke marteling. Half oktober 2014 was hij voor het laatst gezien. Zijn vriendin Luana Luz Xavier (34), moeder van hun twee kinderen, betaalde de volle prijs voor de keuzes die ze met Ziggy had gemaakt: op 8 december 2014 werd ze voor de ogen van haar kinderen in Amstelveen geliquideerd.

Pjotr

De volgende uit ‘kamp Scarface’ die het moet ontgelden is Peter ‘Pjotr’ R.; op 5 november 2015 wordt hij door twee schutters met zeker 34 kogels onder vuur genomen bij de flat van zijn moeder aan het Fregat in Diemen. In een snelle reflex weet hij in de auto van zijn moeder, een Opel Antara, een eindje weg te rijden en belandt hij half in een sloot. Hij is door zeven kogels in zijn bovenlichaam geraakt, maar hij slaagt erin zich door het raampje van het rechterportier uit de auto te laten glijden. In de sloot wacht hij zo ver mogelijk onder water tot de kust veilig is. Hoewel zwaargewond, overleeft hij. Het vijf man sterke moordcommando wordt in juli 2017 veroordeeld tot gevangenisstraffen van 12,5 tot 20 jaar. In de berichten over het proces staat dat Noffel de uitvoerders zou hebben aangestuurd. Volgens insiders voelde Gordon op dat moment de bui ook hangen: hij zou een dag later naar Dubai zijn gevlucht.

Schijters

Dat was toen. Inmiddels zijn ‘de boekhouders’ allemaal weer terug in Nederland en worden ze af en toe in elkaars gezelschap gesignaleerd in het Nederlandse uitgaansleven. Of de liquidatie van Rachid Kotar hun plannen voor de feestdagen eind 2019 nog verandert? De tijd zal het leren.

Bronnen melden dat Moh Adelaar en Jalal, de andere twee overgebleven ‘boekhouders’, nog af en toe worden gesignaleerd. “Ze bewegen niet veel. De enige die nog wat voorstelde was Rachid: die ging nog achter wanbetalers aan. Hij was sportief, een bokser, hij liep niet achteruit. De anderen zijn schijters.”

Waardeer dit artikel!

De berichten en reportages op deze site zijn gratis. Iedereen vindt dat vanzelfsprekend en misschien is het dat ook wel. Anders dan wellicht wordt gedacht is het bijhouden van deze site amper rendabel. Het wordt dan ook erg op prijs gesteld als er af en toe als waardering een bijdrage wordt gegeven.

Mijn gekozen waardering € -

Viewing all articles
Browse latest Browse all 166