Toelichting en links naar eerdere afleveringen: zie hier
(vervolg)
Hoe zijn de ontvoerders bij de politie in beeld gekomen? Ronald Maurits kende geen van hen en kon ook niets anders bedenken dan dat het motief iets te maken zou kunnen hebben met een oude lening aan zijn compagnon Robbie.
De ontvoering was op 2 december; ergens in december – er staat geen datum vermeld, alleen: de maand december – is er bij het TCI (Team Criminele Inlichtingen, voorheen CID en CIE) een bericht binnengekomen met de tekst:
“In de media is een video getoond van de ontvoerders van een man in Nunspeet. In deze video is te zien dat een van de daders, na het overmeesteren van het slachtoffer naar een bestelbus loopt, daar instapt en wegrijdt. Deze dader is gezien zijn postuur en manier van lopen Patrick J. uit Tilburg. Patrick J. maakt gebruik van het telefoonnummer 06 (en dan volgt het hele nummer).”
De verbalisanten schrijven erbij: “De verstrekte informatie kan als betrouwbaar worden aangemerkt.” Patrick J. kwamen we al tegen in aflevering 1, als contact van Bianca van der H. uit Oss.
Het blijft lastig dit soort informatie te duiden. Heeft iemand dit voor tipgeld gedaan, of om Patrick J. een hak te zetten, of is het een truc van de politie om informatie wit te wassen en in het dossier te sluizen? Hoe dan ook, Patrick J. is in beeld. Vervolgens wordt hij geobserveerd en dan blijkt dat hij gebruik maakt van een Opel Vectra die op naam staat van een zekere R. van V. uit Tilburg, die verder geen rol speelt in het verhaal.
Op 27 december bekijkt de politie camerabeelden van het Shell tankstation aan de A59 Ter Heesch, van 21 december, tussen kwart voor negen en half tien ’s avonds. Het gaat om de inzittenden van de Opel Vectra. Op 21.07.55 is te zien dat de auto komt aanrijden en stopt bij pomp 4. De bestuurder is Patrick J.; hij stapt uit en loopt naar de tankshop, de medepassagier gaat tanken. Die komt even later ook de shop binnen. Patrick betaalt het tanken en een flesje Spa rood. Als hij naar de auto gaat, loopt hij eerst iets naar rechts, richting de A59, en kijkt hij nogal nadrukkelijk naar de snelweg. Dan stapt hij in aan de bestuurderskant. De passagier is nog even teruggelopen om een zak snoep te kopen en stapt dan ook in.
Het is mij niet helemaal duidelijk hoe het met de gegevens over deze auto is gegaan. Of de politie vóór het opvragen van deze beelden van het tanken al over het kenteken beschikte, of dat men die pas daar heeft achterhaald. Hoe dan ook, op 27 december beschikt men in elk geval over het kenteken en aan de hand daarvan worden de zogenaamde ARS-gegevens opgevraagd. Dat lijkt een routinekwestie, in werkelijkheid is hier wel wat meer aan de hand. Het gaat om de gegevens van de duizenden camera’s die boven de snelwegen hangen en die ooit bedoeld waren om het verkeer te reguleren. Meer daarover staat hier.
Uit de ARS-gegevens blijkt dat de Opel Vectra zich op 2 december – de dag van de ontvoering – tussen 21.44 en 21.48 uur via de A59 in oostelijke en noordoostelijke richting heeft bewogen, ongeveer vijftien kilometer van de locatie waar later de bij de ontvoering gebruikte BMW in brand is gestoken. Dat was op de Hertogstraat in Overlangel.
Tussen 22.22 en 22.28 uur heeft deze Opel zich over de N65 bewogen richting Tilburg. Wat is logisch? De Opel is omstreeks 21.59 uur heel even op de Hertogstraat in Overlangel geweest: om 22.14.29 uur is hij gesignaleerd op ARS-locatie Z_RWS_3012. Waar dat precies is, kan ik niet vinden, maar dat moet ergens op de route tussen Overlangel en Tilburg zijn geweest. Op vrijdagavond om 23.00 komt er een melding binnen van een auto die in brand staat, op de Hertogstraat in Overlangel (zie hier).
Over de uitvoerenden is voorlopig genoeg bekend. Er komen later nog wel wat bekende namen langs. Kobus R. hadden we al, er zijn er meer uit die kring. Maar wat zegt dat over het motief? Hoe kwamen ze erbij dat Ronald Maurits over drugs of over grote hoeveelheden crimineel geld zou beschikken? Wie zit erachter?
Dat was misschien heel lang een raadsel gebleven, als Ronald niet op zaterdag 21 januari 2017 ’s morgens om tien uur een brief in zijn brievenbus had gevonden. Hij leegt de brievenbus meestal maar één keer in de week, op dinsdagavond. Er wordt maar drie keer per week post bezorgd. Dit keer zat er een enveloppe met venster. Op het venster zat een sticker geplakt, met zijn naam en adres erop. Er zaten twee postzegels op. De brief was op 16 januari afgestempeld in Nieuwegein. In de brief staat:
“Dhr. R.A. Maurits
Wij weten dat jij een groten Drugshandelaar bent.
Wij willen volgende week maandag 23-01-2017 dat jij bij jou Compagnon bent.
K.K.
Die in Ridderkerk woont op adres … om 14.00 uur
Daar krijgen jullie meer informatie”.
Ronald weet dan al dat zijn vriend K.K. (‘Robbie’) op 20 januari een zelfde soort brief heeft gekregen en een pakketje met een telefoon. Robbie wilde het eigenlijk helemaal negeren. Hij denkt dat zijn gewezen schoonzus *Hakima (niet haar echte naam) erachter zit. Ronald had haar voor het eerst in september 2016 ontmoet. Hij was aan haar voorgesteld als de compagnon van Robbie. Toen de man van Hakima was overleden, is er ruzie ontstaan tussen haar en zwager Robbie.
Robbie laat Ronald weten dat hij intussen een tweede brief heeft gekregen, ze spreken op zondagmorgen om half twaalf af bij De Meern om de strategie door te nemen. Ronald kijkt even naar de tweede brief en zegt dat hij de politie in wil schakelen. Dat bespreekt hij ook met een andere vriend, Max. Hij wil wakker worden uit deze nachtmerrie en wil weten wie er achter de ontvoering en afpersing zit. Om half vijf die zondagmiddag heeft hij een afspraak met de politie en vertelt hij over de afpersing en de brieven. In de brief aan Robbie staat dat ze allebei grote drugshandelaren zijn en dat ze 10 miljoen euro moeten betalen. Omdat ze “op hun markt zitten” en “zij” daar last van hebben. Bij het pakketje voor Robbie zat een telefoon. Daarmee zal contact worden opgenomen.
(wordt vervolgd)