Quantcast
Channel: Reportage – Misdaadjournalist
Viewing all articles
Browse latest Browse all 166

Drugsgeld in kiprollade: van parenclub naar de tropen

$
0
0

Hoe breng je miljoenen aan drugsgeld van Nederland naar Venezuela, buiten het zicht van de douane? Omwisselen in grote coupures bij een parenclub in Roermond, invriezen in kiprollades, en dan per container van Rotterdam naar Aruba. Daar kraait geen haan naar. Vooral niet als het via gerenommeerde bedrijven gaat van te goeder naam en faam bekendstaande ondernemers. Zoals Manuel H. van het veelgeprezen restaurant Madame Janette op Aruba en het vleesverwerkend bedrijf van top-zakenman Hennie van Rey uit Roermond, broer van de bekende politicus Jos van Rey. Toch ging er iets mis. Een afgeluisterd telefoontje zette de politie op het spoor van de geldsmokkel en toen was het een kwestie van tijd voordat de val dichtsloeg.

Het was een exotische route die het geld volgde dat in bevroren kiprollades van Nederland naar Venezuela werd gesmokkeld. Het zwarte geld – vermoedelijk afkomstig van drugshandel – bestond uit kleinere coupures. Bij saunaclub Yinyang in Roermond werd het omgewisseld voor briefjes van 500 euro. Saunaclub klinkt alsof je daar op zijn Scandinavisch gezond loopt te zweten, maar de sauna is bijzaak: het is vooral een parenclub, waar ook alleenstaande heren welkom zijn – tegen betaling. Dames genoeg, vooral van Oost-Europese komaf. Zij willen, wederom tegen betaling, best ‘paren’ met de vrijgezelle heren dan wel echtgenoten die hun trouwring even hebben afgedaan. Zo kom je gemakkelijk aan biljetten van 500 euro: veel van deze bronstige heren zijn zakenmensen met toevallig heel veel briefjes van 500.

Dat het een club in Roermond was, is niet geheel toevallig: dit is ook de bakermat van zakenman Hennie van Rey (76), broer van de niet geheel onomstreden politicus Jos van Rey, de onbetwiste politieke koning van het zuiden in het algemeen en van Roermond in het bijzonder. Hij had overigens niets met deze zaken van zijn broer te maken.

Fataal telefoontje

In juni 2015 lopen Hennie van Rey en zijn kornuiten tegen de lamp. Toevallig. Er draait dan al een hele tijd een onderzoek van de DEA, de Amerikaanse narcoticabrigade, naar een grote internationale drugsbende. In dit onderzoek worden telefoongesprekken afgeluisterd en zo komt op een goede dag een gesprek op de lijn tussen Hennie van Rey en zijn kompaan Manuel H., beiden geworteld in het Limburgse, maar beiden in zaken op Aruba. In dat gesprek hebben ze het over het verstoppen van geld in kiprollades. De Amerikanen spitsen hun oren en het onderzoek wordt uitgebreid met een Arubaans en Nederlands takje, dat gaat draaien onder de naam Tunis.

Op de voorgrond het strand van Aruba naast de haven van Barcadera, op de achtergrond Venezuela

Exotisch blijft het: van de erotische club in Roermond, via de diepvries van Van Rey, naar een Venezolaanse drugsbende die zich bedient van de naam Los Chici. Van Venezuela naar Aruba en Curaçao is het maar een klein eindje. Aan de kust van Aruba, bij de haven waar de containers aankomen, kun je Venezuela zien liggen. Alle kans dat die Venezolaanse bende heel veel Antilliaanse trekjes heeft. In elk geval de naam: Chici is de naam van de oudste dochter in een Caribisch gezin. Die is meestal belangrijker dan de vader: op de Antillen zijn maar weinig gezinnen met een vader en een moeder die van trouw- tot sterfdag bij elkaar zijn. Veelal is het de moeder die met hulp van de oudste dochter de opvoeding van de kinderen voor haar rekening neemt. Vanaf 2008 staat ‘de Chichi’ ook voor een ander begrip op Curaçao: poppetjes met een voluptueus vrouwenfiguur, met rondingen zoals Caribische vrouwen (en mannen) die graag zien. Ontworpen door kunstenares Serena tijdens een art workshop op Landhuis Bloemhof.

Hennie van Rey woont al jaren in België, maar hij heeft verschillende bedrijven in verschillende landen en steden. Als hij in december 2017 bij de rechtbank in Zwolle terechtstaat, blijkt dat de witwaspraktijken vermoedelijk al sinds 2013 aan de gang waren, maar hij vertelt er niet veel over. Behalve dat hij er spijt van heeft. Het blijft ook tamelijk onduidelijk waar het geld precies vandaan kwam en waarom Hennie het nodig vond zich hiermee in te laten: “Ik kan u er geen zinnig antwoord op geven,” zegt hij tegen de rechter.

Het liep via Ramon H., op Aruba. Geboren in het onder de rook van Roermond gelegen Herten. Hij was samen met Hennie van Rey de drijvende kracht achter de geldsmokkel. Volgens justitie ging het om een tranport waarbij voor 2,8 miljoen euro via kiprollades naar Venezuela moest worden doorgesluisd. Afnemer: een bedrijf op Aruba dat de kiprollades had besteld. Op het eerste gezicht niet verdacht: Ramon H. heeft zelf een horecapoot in Oranjestad, de hoofdstad van Aruba. Dat is het grote, drukbezochte gerenommeerde restaurant Madame Janette, niet te verwarren met de loeischerpe Surinaamse pepersoort Madame Jeanette. Avond aan avond weten lokale Arubanen, toeristen en de Nederlandse bewoners van het eiland de weg te vinden naar deze kleurrijke gelegenheid.

Het was listig opgezet en voor de douane niet te traceren. De bundels met 500-euro-biljetten waren verstopt in het binnenste van de rollades, die daarna werden ingevroren. Als Hennie en Ramon niet zo slordig waren geweest hun zaakjes over de telefoon te bespreken, waren ze waarschijnlijk nooit ontdekt. Er waren maar heel weinig mensen op de hoogte van deze even simpele als doeltreffende smokkeloperatie. Aruba zou overigens slechts tussenstation zijn: het geld was bestemd voor afnemers in Venezuela, de organisatoren van de drugstransporten. Vermoedelijk werd het geld er op Aruba uitgehaald, waarna het simpel met een boot naar Venezuela kon worden gebracht. Van daaruit zou het via allerlei kanalen worden gewisseld voor dollars, of bitcoins, en uiteindelijk waarschijnlijk grotendeels terechtkomen in Colombia, hofleverancier van cocaïne.

De Koffiedrinker

Niet ieders rol is helemaal duidelijk, maar kleurrijk en exotisch blijft het. Zo was er een voorname rol weggelegd voor Aquiles C., een Arubaan uit Vught. Met zijn 69 jaar ook niet meer de jongste. Hij staat bekend als De Koffiedrinker. Hij is degene die de miljoenen cash aan Diana G., de 49-jarige ex-vriendin van Hennie van Rey, zou hebben overhandigd. Justitie heeft bewijs dat ze twee keer contant geld aannam bij het Designer Outlet Center (DOC) in Roermond, het bedrijf van De Koffiedrinker. Of dit was vóór of na het omwisselen bij Yinyang is nog wat onduidelijk, maar het was wel Hennie van Rey zelf die de biljetten van 500 euro in de rollades stopte. Dat was nog een aardige klus, daar is hij maanden mee bezig geweest. Kiprollades worden gemaakt van ‘gruis’: vlees dat van de botten overblijft nadat de filetjes, de poten, de vleugels en de andere handzame onderdelen van de slachtkip zijn verwijderd. Dat overblijfsel wordt vermalen tot een soort bouillon en daarna geperst. De geldbiljetten waren in pakketjes vacuum verpakt: er mocht uiteraard geen vocht bij komen. Ook dit gebeurde allemaal zonder dat er een haan naar kraaide: in de bedrijven van Van Rey zijn zulke vacumeermachines standaard aanwezig.

Ramon H., eigenaar van het al genoemde restaurant, was op Aruba de ontvangende partij. Voor hem was het een koud kunstje de schat uit de bevroren rollades onopvallend tevoorschijn te toveren. Hij zou samen met Rupert G. (‘Betty’), een 72-jarige Arubaan die al eerder met justitie in aanraking was geweest vanwege witwassen van drugsgeld, de drijvende kracht achter het hele geldtransport zijn geweest. Rupert is eerder veroordeeld voor het witwassen van drugsgeld door middel van containertransporten. Bij hem thuis op Aruba zijn bij de invallen ook tassen vol cashgeld gevonden. Rupert onderhield de contacten met José de S., een 49-jarige Nederlander die enkele maanden per jaar in Venezuela doorbrengt en die wordt gezien als de tussenpersoon naar de Venezolaanse bende.

Het Amerikaanse onderzoek naar drugstransporten en witwassen begon al in 2013. In dat onderzoek kwam de naam van Ramon H. bovendrijven. De kiprollades en de connectie met Hennie van Rey kwamen pas aan het licht toen Hennie van Rey op 9 juni 2015 vanuit Nederland met Ramon H. op Aruba aan het bellen was. De telefoon van Ramon stond onder de tap. “Alles perfect,” zei Hennie. Hij was op dat moment klaar met het wegwerken van het geld in de rollades. In totaal had hij in de voorgaande maanden persoonlijk voor 2,8 miljoen euro bij zijn vleesbedrijf Castimex de biljetten verpakt in de kiprollades. Het was nu gereed voor transport, het kon de container in en – blijkt uit een reconstructie van dagblad De Limburger – zo werd een paar dagen later de container met het nummer ‘CXRU1536797’ op de boot ‘Hellas Reefer’ geladen en vertrok de bevroren schat naar de Nederlandse Antillen. Van Rey reisde zelf ook af naar Aruba om een oogje in het zeil te houden. Niet wetend dat hij zelf op de voet werd gevolgd door Amerikaanse en Nederlandse rechercheurs.

Onder leverworstjes

Een dag voordat de container arriveert in de Arubaanse haven Barcadera, aan de westkust, het dichtst bij Venezuela, slaan de Nederlandse en de Arubaanse opsporingsdiensten toe. Ook de Belgen worden erbij betrokken, omdat Van Rey in Lanklaar woont en hij op een industrieterrein in Bree een grote bedrijfshal heeft. In Roermond zijn er invallen bij vleesbedrijf Castimex, in het woonhuis van zijn ex-vriendin Diana P.; bij het woonhuis van de zus van Ramon H. en bij het wijnbedrijf van zijn broer. In deze woningen wordt ruim 650.000 euro aan cashgeld aangetroffen, maar zij worden niet gerechtelijk vervolgd en schikken de zaak met het Openbaar Ministerie. Hennie van Rey wordt op Aruba aangehouden. De volgende dag blijkt het een heterdaadje: de container is dan gearriveerd en als de lading wordt onderzocht, komen de goed gevulde kiprollades tevoorschijn, onder een lading leverworstjes. Met de ruim 2,8 miljoen euro aan cashgeld.

Van Rey kan moeilijk anders dan bekennen. Hij vertelt ook dat hij eind 2014 met behulp van dezelfde constructie 4 miljoen euro cash naar Aruba had gesmokkeld. Hij wordt na een paar dagen onder begeleiding van justitie teruggebracht naar Nederland. In februari 2016 mag hij de gevangenis verlaten. Na het betalen van een borgsom van 100.000 euro mag hij de tijd tot aan het proces in vrijheid afwachten.

“Stommiteiten”

Dat proces begint in december 2017 bij de rechtbank in Zwolle. Van Rey geeft als verklaring dat hij spijt heeft van de “stommiteiten” die hij heeft begaan en hij zegt dat hij het vreselijk vindt wat hij heeft aangericht, voor zijn familie, zijn dochters en zijn bedrijf. “Ik snap het nog steeds niet.”

José de S. is in Venezuela aangehouden en zat daar maandenlang vast voordat hij wordt uitgeleverd aan Aruba. Hij ontkent elke betrokkenheid en zegt dat hij geen banden heeft met enige Venezolaanse organisatie. José de S. zat negen maanden onder erbarmelijke omstandigheden in een Venezolaanse cel voordat hij naar Aruba werd overgeplaatst. Eenmaal op Aruba moest hij in de beruchte gevangenis KIA blijven zitten, terwijl de andere betrokkenen al vrij waren in afwachting van de behandeling van de zaak.

Uit het onderzoek bleek dat de in juni 2015 onderschepte container er één was uit een totaal van tien die sinds 11 december 2013 van Roermond naar Aruba waren verscheept. Acht van die ladingen waren met kiprollade. Manuel H. en Hennie van Rey kregen 8 procent commissie, de anderen 4 procent. De officier van justitie had berekend dat er via acht koelcontainers een totaal van 44 miljoen euro was verscheept. Bij Manuel H. was op Aruba anderhalf miljoen aan Arubaanse guldens in beslag genomen (driekwart miljoen in euro’s). Bij José de S. 1,4 miljoen gulden en Rupert G. moest 670.000 gulden afstaan plus de 280.000 euro die in het plafond waren gevonden.

Kale kippen

De 2,8 miljoen euro die in de container was gevonden, werd ook verbeurd verklaard. Hiervoor heeft zich geen ‘wettige eigenaar’ gemeld. De vraag is wel of de Nederlandse en Arubaanse betrokkenen klaar zijn als de zaak met justitie is afgewikkeld. Zowel bij Hennie van Rey als bij Manuel H. is het duidelijk dat geen van beiden kale kippen zijn bij wie niks meer te plukken valt. Los Chichi’s zijn hun 2,8 miljoen euro kwijt en het zou zomaar kunnen dat ze iemand verantwoordelijk gaan stellen voor dit verlies.

De drie mannen die op Aruba terechtstonden zijn veroordeeld tot celstraffen van vijf jaar. De zaak tegen Van Rey loopt nog. Bij de rechtbank in Zwolle zei hij dat hij zelf niet snapt waarom hij aan die geldtransporten heeft meegewerkt. “Daar kan ik u geen zinnig antwoord op geven,” zei hij.

 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 166